mobile-menu-icon
tannhrem

TANNKREM

TANNKREM – EN VIKTIG DEL AV DIN MUNNHYGIENE­RUTINE

Tannkrem er en myk til å fjerne matrester og plakk fra tennene dine, og er helt avgjørende for god munnhygiene. Tannkremen forbedrer tannbørstens rengjørende effekt. Det finnes mange ulike typer tannkrem, men de fleste kombinerer fluor, som styrker tannemaljen og bekjemper karies, med andre ingredienser som forebygger plakk, tannstein og tannkjøttsykdom. For å få mest mulig ut av tannkremen er det viktig å bruke en effektiv tannpussteknikk.

Ingredienser i tannpasta

Formuleringene av forskjellige tannpastaer/tannkremer varierer, men de fleste består av følgende grunnleggende ingredienser:

  • Fluor styrker tannemaljen og forebygger karies. Det er den aktive ingrediensen i de fleste tannkremer.
  • Vann hindrer tannpastaen i å tørke ut.
  • Bindemidler stabiliserer tannkremen og forhindrer de faste og flytende ingrediensene i å skille seg. De består vanligvis av cellulose, men naturlig gummi, tangkolloider og mineralkolloider brukes noen ganger også.
  • Fuktemidler slik som glyserol, propylen, glykol og sorbitol holder tannkremen fuktig og myk.
  • Slipemidler, vanligvis basert på kritt eller silika, fjerner rester og flekker fra tennene. Mengden av slipemidler i tannkrem varierer fra merke til merke, men generelt sett er det bedre å bruke tannkrem med milde slipemidler, da høye nivåer kan skade emaljen og gjøre tennene dine sensitive.
  • Smaks- og fargestoffer brukes til å få tannkremen til å smake godt og se bra ut. Mynte og peppermynte er vanlige tannkremsmaker. Mange tannkremer inneholder også sakkarin, stevia, xylitol eller andre søtningsmidler som ikke bidrar til tannråte.
  • Konserveringsmidler tilsettes for å forhindre bakterievekst i tannkremen. Alkoholer, benzoater, formaldehyd og paraben er blant de vanligste konserveringsmidlene.
  • Såpemiddel skaper skum og løsner plakk. Natriumlaurylsulfat og natrium-N-laurylsarkosinat er de vanligste såpemidlene.

Ulike typer tannkrem

Det finnes en lang rekke tannkremer på markedet, og alle retter seg mot ulike behov. Det finnes for eksempel tannkremer med spesifikke smakstilsetninger som skal appellere til barn. Andre inneholder sterkere slipemidler og markedsføres til røykere med misfargede tenner. Har du gingivitt, problemer med tannstein eller sensitivt tannkjøtt? Det finnes spesielle tannkremer for det også. Noen merker kombinerer flere av disse egenskapene i et «alt-i-ett»-produkt. Snakk med tannlegen eller tannpleieren din hvis du er usikker på hvilken tannkrem som er best for deg. Uansett hvilken tannkrem du bruker, er det viktig å kombinere den med jevnlig bruk av tanntråd. Et effektiv munnskyll kan også bidra til å holde bakteriene i munnen under kontroll og forebygge dårlig ånde.