mobile-menu-icon
DÅRLIG ÅNDE

DÅRLIG ÅNDE

ET VANLIG PROBLEM

Hvis du tror at dårlig ånde kommer fra magen, må du tro om igjen. Dårlig ånde oppstår faktisk i munnhulen i nærmere ni av ti tilfeller1. Den vanligste årsaken til dårlig ånde er bakteriene vi har i munnen. Disse bakteriene finnes mellom tennene, i tannkjøttlommene og i gropene bak på tungen. Når de bryter ned matrester i munnen, frigjør de såkalte flyktige svovelforbindelser og det er dette som gir vond lukt.

Dårlig ånde er ikke farlig, men en illeluktende munn kan være flaut og forårsake pinlige situasjoner i arbeids- og privatlivet. Man kan f.eks. begynne å føle deg usikker og miste selvtilliten i nærkontakt med andre, eksempelvis på møter eller i arbeidsgrupper på jobb eller skole, eller på en date. Mange vet ikke engang at de har dårlig ånde, og venner og familie tør kanskje ikke å si ifra.

darligande_vanligproblem

Årsaker til dårlig ånde

I tillegg til svovelforbindelser som dannes i munnen finnes det mange andre årsaker til dårlig ånde, eksempelvis gingivitt (betennelse i tannkjøttet), periodontitt (tannkjøttsykdom), munntørrhet, lavkarbodietter og fasting. Dårlig ånde kan også skyldes krydret mat, hvitløk, røyking og alkohol. I tillegg har så godt som alle dårlig ånde om morgenen, ettersom spyttproduksjonen avtar om natten.

Dårlig ånde som oppstår i munnhulen

Noen av de vanligste årsakene til dårlig ånde som oppstår i munnen er:

  • Dårlig munnhygiene. Mat som blir sittende fast mellom tennene, blir bombardert med bakterier og begynner til slutt å råtne, med mindre den fjernes. For å hindre oppbygging av bakterier må du bruke tanntråd på jevnlig basis, i tillegg til å pusse tennene to ganger om dagen. For en mer langvarig effekt kan du også prøve å skylle med et munnskyll.
  • Gingivitt og periodontitt. Betennelse i tannkjøttet og tannkjøttsykdom forårsakes vanligvis av oppbygging av plakk i munnen, noe som i sin tur kan resultere i dårlig ånde.
  • Munntørrhet. Spytt bidrar til å rense munnen og beskytter den mot illeluktende bakterier. Derfor kan munntørrhet bidra til dårlig ånde. Det er mange årsaker til munntørrhet, inkludert dehydrering, stress, visse sykdommer og medisiner.
  • Tanntrekking. Hvis du trekker en tann, kan det gi dårlig ånde i noen dager mens blodet levrer seg og såret leges. I denne tiden er god munnhygiene enda viktigere enn vanlig. Tannråte og andre infeksjoner i munnen kan ha samme effekt.
  • Stress og hormonelle endringer. Hormonelle endringer under graviditet, puberteten og overgangsalderen kan føre til endringer i munnhulen, som f.eks. økende munntørrhet, som igjen kan utløse dårlig ånde.
  • Legemidler. Visse type legemidler kan føre til dårlig ånde, blant annet medisiner mot depresjoner og andre mentale lidelser, blodtrykksmedisin, vanndrivende legemidler, beroligende midler eller sovemedisin.

Dårlig ånde forårsaket av andre faktorer

Noen av de vanligste livsstilsfaktorene som forårsaker dårlig ånde er:

  • Mat og drikke. Lungene skiller ut flyktige stoffer fra mat og drikke som du har inntatt. Dette kan være hvitløk, alkohol, meieriprodukter og fettrik kost. Kaffe kan også gi en vond lukt fra munnen.
  • Røyking. Hvis du røyker, har du antakelig dårlig ånde. Den eneste løsningen er da å slutte å røyke.

Forebygge dårlig ånde

Å forebygge dårlig ånde er i de fleste tilfeller enkelt, og starter med god munnhygiene. Det er imidlertid ikke sikkert at det er nok å bare pusse tennene; man bør også bruke tanntråd eller en interdentalbørste for å rengjøre mellom tennene.

Et munnskyll som SB12 kan i tillegg gi god hjelp. SB12 forhindrer dårlig ånde ved å nøytralisere de illeluktende svovelforbindelsene i munnen, i stedet for å bare maskere lukten. SB12 inneholder både sinkacetat og klorheksidindiacetat, som er klinisk bevist å forhindre dårlig ånde i 12 timer etter hvert bruk1. Tygg eventuelt også sukkerfri tyggegummi for å øke spyttproduksjonen. SB12 Boost er en sukkerfri tyggegummi med sink, som nøytraliserer dårlig ånde i opptil 3 timer, og som også inneholder fluor som styrker tennene. Liker du ikke tyggegummi, kan du prøve SB12 spray, en munnspray som også nøytraliserer dårlig ånde i opptil 3 timer.

Referanser: