mobile-menu-icon

Hvordan å bekjempe å forhindre dårlig ånde

Dårlig ånde, også kjent som halitose, kan være en tilbakevendende og sosialt ukomfortabel tilstand. Forskning viser at god munnhygiene, kost- og livsstilsendringer er grunnleggende for å behandle og forhindre halitose.

I de fleste tilfeller er det lett å forhindre dårlig ånde, og det starter alltid med gode vaner for munnhygiene. Det er velkjent at de fleste tilfeller av halitose er forårsaket av flyktige svovelforbindelser som produseres av bakterier i munnen. Derfor kan dårlig ånde reduseres ved å minske antallet matrester eller bakterier i munnhulen eller ved å nøytralisere flyktige svovelforbindelser om til luktfrie stoffer.

Flere artikler har imidlertid vist at bare det å pusse tennene kanskje ikke er nok for å løse problemet. Den mest effektive metoden for å bekjempe halitose kombinerer munnhygiene og munnskylling for å redusere flyktige svovelforbindelser, samt en endring av livsstil.

Munnhygiene

Kombinasjonen av tannpuss, munnskylling og rengjøring av tungen er den mest effektive løsningen mot dårlig ånde, siden dette minsker bakteriemengden og reduserer risikoen for tannkjøttsykdom.

Tannpuss 2 ganger om dagen, og rengjøring av tungen kan i høy grad redusere dårlig ånde.

  • Puss forsiktig med veldig korte, horisontale strøk over tannoverflaten og tannkjøttranden.
  • Rengjøring av tungen skal utføres forsiktig med liten kraft for å unngå skader på vevet.
  • Munnskylling kan utføres med munnskyll som inneholder klorheksidin og sink – hovedingrediensene i SB12. Denne kombinasjonen motvirker dårlig ånde i 12 timer ved å nøytralisere flyktigesvovelforbindelser i munnen, i stedet for å bare maskere lukten.
  • Tanntråd og riktig justering av tannproteser – hvis aktuelt – hindrer også opphopning av matrester i munnhulen og forhindrer dermed halitose.

    Kostholds- og livsstilsendringer

    Prøv å gjøre disse daglige endringene for å løse problemer med dårlig ånde

    • Hold deg hydrert – å drikke rikelig med vann fremmer spyttproduksjonen og fungerer som et rensemiddel. I tillegg gjør mangel på spytt at bakterier formerer seg og at flyktige svovelforbindelser dannes.
    • Tenk på kostholdet – Unngå mat og drikke som er knyttet til dårlig ånde, som løk, hvitløk, tunfisk, alkohol, kaffe, fet og sukkerholdig mat.
    • Kutt ut tobakk –røyking etterlater dårlig lukt i munnen og forårsaker tørrhet og tannkjøttsykdom.
    • Besøk tannlegen din to ganger i året for kontroll/undersøkelse.

    Når bør du kontakte en lege

    Rådfør deg med legen eller tannlegen din hvis den dårlige ånden vedvarer etter at du har gjort livsstilsendringer og etter å ha fulgt anbefalingene for munnhygiene. I noen tilfeller er det et underliggende helseproblem som er årsaken til dårlig ånde. En lege kan hjelpe deg med å få riktig diagnose og behandling.

Referanser:

  • Mayo Clinic. Bad breath. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922. Accessed August 2, 2020.

    Aung EE, Ueno M, Zaitsu T, Furukawa S, Kawaguchi Y. Effectiveness of three oral hygiene regimens on oral malodor reduction: A randomized clinical trial. Trials. 2015;16(1):1-8. doi:10.1186/s13063-015-0549-9

    Seemann R, Duarte da Conceicao M, Filippi A, et al. Halitosis management by the general dental practitioner- results of an International Consensus Workshop. J Breath Res. 2014;124(11):1205-1211. doi:10.1088/1752-7155/8/1/017101

    Aylikci B, Çolak H. Halitosis: From diagnosis to management. J Nat Sci Biol Med. 2013;4(1):14-23. doi:10.4103/0976-9668.107255

    Zalewska A, Zatoński M, Jablonka-Strom A, Paradowska A, Kawala B, Litwin A. Halitosis - a common medical and social problem. A review on pathology, diagnosis and treatment. Acta Gastroenterol Belg. 2012;75(3):300-309.

    Tonzetich J. Production and Origin of Oral Malodor: A Review of Mechanisms and Methods of Analysis. J Periodontol. 1977;48(1):13-20. doi:10.1902/jop.1977.48.1.13

    Bansal M, Veeresha K, Bansal V. Halitosis: A frequently ignored social condition. J Int Soc Prev Community Dent. 2011;1(1):9. doi:10.4103/2231-0762.86374