mobile-menu-icon
 hvordan pusse tennene

HVORDAN PUSSE
TENNENE

pusse tenner og munnhygiene

PUSSE TENNER OG MUNNHYGIENE

Hver gang du spiser noe, kan bakterier i munnen frigjøre syrer som angriper emaljen på tennene og forårsaker dårlig ånde. Hvis dette skjer gjentatte ganger, kan det føre til oppbygging av plakk – en klar, klebrig film som danner seg på overflaten av tennene og inneholder millioner av bakterier. Plakk er den ledende årsaken til tannråte, og herdet plakk kan bli til tannstein. Plakk kan også irritere tannkjøttet og forårsake gingivitt, periodontal sykdom og tap av tenner. For å bevare god munnhygiene er det svært viktig at du fjerner plakk ved å pusse tennene daglig. Tannpuss fjerner matrester og plakk fra overflaten av tennene og holder tannkjøttet rent, som i sin tur forebygger hull i tennene og tannkjøttsykdom. Ideelt sett bør det suppleres med daglig bruk av tanntråd og skylling med et effektiv munnskyll.

Hvordan pusse tennene på en effektiv måte

Her er noen tips til å pusse tennene på en effektiv måte:

  • Puss minst to ganger om dagen: om morgenen etter frokost, og igjen før du legger deg om kvelden
  • Vent minst en time før du pusser tennene etter inntak av syreholdig mat eller drikke, siden syrene svekker emaljen, og for tidlig tannpuss kan da skade den
  • Puss forsiktig med svært korte, horisontale bevegelser over tannoverflaten og tannkjøttet
  • Ikke trykk for hardt, da dette kan føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake
  • Hold tannbørsten som en penn for å unngå å påføre for mye den for stort trykk
  • Spytt ut tannkremen når du er ferdig, og skyll ikke med vann, da dette vil fortynne virkningen av fluoren
  • Skift ut tannbørsten så snart busten begynner å vise tegn på slitasje

Slik pusser du barnas tenner

Tannråte er et av verdens vanligste helseproblemer, og det forekommer ofte blant barn og tenåringer. Barn som har mye hull i tennene tidlig i livet, har dessverre større sannsynlighet for å få dem som voksne. Siden det å pusse tennene er den beste måten å opprettholde god tannhygiene og unngå hull på, bør du starte med dettesom en daglig rutine så snart barna får sine første tenner. Velg en tannbørste i barnestørrelse med et lite hode og myk bust. Puss med en tannkrem som er beregnet for aldersgruppen, tilsatt fluor for å beskytte barnets tenner mot karies. Barna trenger foreldrenes hjelp til å pusse tennene til de er gamle nok til å gjøre det ordentlig selv, vanligvis rundt 10-årsalderen.

Referanser: