mobile-menu-icon
munntorrhet_darlig_ande

MUNNTØRRHET OG
DÅRLIG ÅNDE

munntorrhet_darligande

MUNNTØRRHET OG DÅRLIG ÅNDE

Hvitløk, krydret mat og kaffe er velkjente syndere når det gjelder å forårsake ubehagelig ånde, men visste du at munntørrhet og dårlig ånde også henger sammen? Hvis du er tørr i munnen, betyr det at du ikke produserer nok spytt til å holde munnen fuktig. Spytt bidrar til å fukte og rengjøre munnen din ved å nøytralisere syrene som produseres av plakk. Det vasker også bort matpartikler og døde celler på tungen, tannkjøttet og innsiden av kinnene. Hvis du plages med munntørrhet, eller xerostomi som det heter på fagspråket, vil maten og de døde cellene begynne å brytes ned og produsere såkalte flyktige svovelforbindelser. Disse forårsaker ubehagelig lukt, og dermed dårlig ånde...


Munntørrhet rammer omkring 20% av den voksne befolkningen. Det er som oftest eldre personer som rammes på grunn av inntak av medisiner og sykdommer som kan gi munntørrhet1.Det må ikke forveksles med munntørrhet som forekommer hos friske personer og som forårsakes av nattesøvn eller dehydrering.

Årsaker til munntørrhet

Det som oftest forårsaker munntørrhet er ulike legemidler. Det estimeres at omtrent 500 medikamenter kan ha munntørrhet som bivirkning. Dette er for eksempel legemidler mot allergi og astma, angst og depresjon, vanndrivende midler, midler mot psykiske lidelser samt morfin og cellegift, for å nevne noen. Dehydrering, strålebehandling mot hode og nakke,Sjøgrens syndrom, spyttkjertelproblemer, stoffskiftelidelserdiabetes kan også forårsake munntørrhet1,2.

Dårlig ånde om morgenen

Det er normalt å våkne opp med tørr munn og dårlig ånde etter en lang natts søvn, og det skjer mer eller mindre med oss alle. Grunnen til at du får dårlig ånde om morgenen, er at flyten av spytt går naturlig ned om kvelden, noe som gjør munnen tørr og stagnert. Å sove med åpen munn gjør som regel ting verre. Søvn er en av de vanligste årsakene til munntørrhet, men spyttproduksjonen tar seg vanligvis opp igjen like etter at du begynner å spise frokost.

Forhindre og lindre munntørrhet

Disse trinnene kan hjelpe deg med å lindre munntørrhet og dermed unngå dårlig ånde:

  • Drikk vann ofte i løpet av dagen for å unngå dehydrering.
  • Unngå drikke som inneholder alkohol eller koffein da dette virker dehydrerende og dermed kan forverre munntørrheten. Sukkerholdig- og syrlig drikke forverrer også munntørrheten og kan ha en ugunstig effekt på emaljen.
  • Tygg tyggegummi for å stimulere spyttproduksjonen. Men  pass på at den er sukkerfri, siden sukker kan bidra til hull i tennene og dårlig ånde.
  • Oppretthold gode vaner for tannpuss  og bruk av tanntråd , og gå til tannlegen for regelmessig rens og kontroll.
  • Skyll daglig med et munnskyll for å bekjempe ubehagelig ånde, som er en konsekvens av munntørrhet. SB12 har dokumentert effekt mot dårlig ånde i 12 timer.
  • Hold igjen på tobakk, da det kan forverre munntørrheten.

Referanser: