mobile-menu-icon
DÅRLIG ÅNDE

GRAVIDITET OG
DÅRLIG ÅNDE

gravid

GRAVIDITET OG DÅRLIG ÅNDE

Et svangerskap er en spennende tid av livet, som dessverre har en tendens til å komme med enkelte mindre spennende bivirkninger. Bortsett fra vanlige klager som morgenkvalme, tretthet og humørsvingninger, er det en sterk forbindelse mellom graviditet og dårlig ånde . Siden dårlig ånde vanligvis kommer fra munnen, er det enda viktigere enn vanlig å passe på tennene og oppsøke tannlegen for grundig rengjøring og kontroll i denne tiden. Den gode nyheten er at med ordentlig munnhygiene og et effektiv munnskyll, er dårlig ånde en bivirkning av graviditeten som kan forhindres.

Hvorfor får du dårlig ånde når du er gravid?

Den hormonelle berg-og-dal-banen som følger med svangerskapet, kan gjøre munnen din til en perfekt grobunn for plakk, en tynn film av bakterier som produserer flyktige svovelforbindelser når de bryter ned matrester mellom tennene dine. Disse flyktige svovelforbindelsene oppfattes som dårlig ånde. Hvis bakteriene får lov til å spre seg, kan plakket lede til graviditetsgingivitt, eller betennelse i tannkjøttet. Plakkproduksjonen oppmuntres av to kjente fenomener under svangerskap: sug etter visse matvarer og hyppig småspising. For å gjøre vondt verre kan hormoner og dehydrering under svangerskapet påvirke spyttnivået og føre til munntørrhet. Dette kan gjøre det lettere for bakterier å kolonisere. Morgenkvalme kan også gå ut over ånden, da lukten av magesyre og delvis fordøyd mat har en tendens til å dvele i munnen.

Hva kan du gjøre med dårlig ånde når du er gravid?

Enten du er gravid eller ikke, begynner frisk pust med god munnhygiene. Få tennene dine renset profesjonelt hver sjette måned, og snakk med tannlegen eller tannpleieren din hvis du har noen bekymringer om ånde og munnhelse. Hvis du lider av morgenkvalme, skyll munnen med vann etter at du har kastet opp for å skylle bort gjenværende bakterier. Det kan også være lurt å begrense mat og drikke som forårsaker dårlig ånde under graviditeten, for eksempel hvitløk, løk, krydret mat, kaffe og sukkerholdige drikker.

Referanser:

  • Thrane et al. Zn and CHX mouthwash effective against VSCs responsible for halitosis for up to 12 hours, Dental Health 2009; 48 (3) 2-6.