mobile-menu-icon
dårligånde_overgang_saldern

DÅRLIG ÅNDE I
OVERGANGS­ALDEREN

overgangsalder

DÅRLIG ÅNDE I OVERGANGS­ALDEREN

Du er sikkert klar over at hetetokter, vektøkning og uregelmessig menstruasjon er noen av de vanligste symptomene på overgangsalderen. Men visste du at overgangsalderen og dårlig ånde også går hånd i hånd? Faktisk kan alle former for svingninger i hormonnivået forstyrre munnfloraen1 og gjøre deg mer utsatt for tannråte, tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Rettferdig eller ikke – dette betyr at kvinner må passe enda bedre på munnhelsen sin enn menn, spesielt under menstruasjon, pubertet, graviditet og overgangsalder.

Årsaker til dårlig ånde i overgangsalderen

Når hormonnivået ditt svinger hit og dit, påvirkes spyttproduksjonen din, som i sin tur kan forårsake munntørrhet. Dette er dårlige nyheter for munnhelsen din, siden spyttet bidrar til å rense munnen og bli kvitt bakterier. Hvis bakterier og plakk får lov til å bygge seg opp i munnen, følger dårlig ånde vanligvis med på lasset. Overgangsalderen medfører også raskere tap av bentetthet. Det påvirker kjeven og kan føre til tannråte og dårlig ånde.

Hvordan forhindrer du dårlig ånde i overgangsalderen?

Overgangsalderen kan være en fin tid – og en frisk og ren munn kan bidra til dette. Få tennene dine renset profesjonelt hver sjette måned, eller minst én gang i året, og snakk med tannlegen din hvis du har noen bekymringer om ånde og munnhelse. God munnhygiene er nøkkelen til å unngå dårlig ånde i overgangsalderen. Hvis du plages med munntørrhet, spør legen din om produkter for kunstig spytt og sørg for å drikke vann jevnlig. Hvis du er usikker på om du har dårlig ånde eller ikke, kan denne enkle og raske selvtesten for dårlig ånde hjelpe deg til å finne det ut.


Referanser:

  • 1 Krejci, Charlene B. / Bissada, Nabil F. Women's Health: Periodontitis and its Relation to Hormonal Changes, Adverse Pregnancy Outcomes and Osteoporosis. Oral Health Prev Dent, 10 (2012), No. 1, Page 83-92.