• MUNNTØRRHET OG
    DÅRLIG ÅNDE

MUNNTØRRHET OG DÅRLIG ÅNDE


Hvitløk, krydret mat og kaffe er velkjente syndere når det gjelder å forårsake ubehagelig ånde, men visste du at munntørrhet og dårlig ånde også henger nært sammen? Hvis du er tørr i munnen, betyr det at du ikke produserer nok spytt til å holde munnen fuktig. Spytt bidrar til å fukte og rengjøre munnen din ved å nøytralisere syrene som produseres av plakk. Det vasker også bort matpartikler og døde celler på tungen, tannkjøttet og innsiden av kinnene. Hvis du lider av munntørrhet, eller xerostomi som det heter på fagspråket, vil maten og de døde cellene begynne å brytes ned og produsere såkalte flyktige svovelforbindelser. Disse forårsaker ubehagelig lukt, og dermed dårlig ånde. Xerostomi rammer rundt én av ti personer, for det meste eldre og personer som tar visse medisiner. Det må ikke forveksles med munntørrhet som forekommer hos friske personer og forårsakes av en natts søvn eller dehydrering.

Årsaker til xerostomi

De vanligste synderne som forårsaker xerostomi er ulike reseptbelagte og reseptfrie legemidler, for eksempel blodtrykksmedisiner, antihistaminer, antidepressiva, diuretika, ikke-steroide antiinflammatoriske midler med flere. Dehydrering, strålebehandling mot hode og nakke samt sykdommer som Sjøgrens syndrom, spyttkjertelproblemer, hormonell ubalanse, leddgikt og diabetes kan også forårsake xerostomi.


Dårlig ånde om morgenen

Det er normalt å våkne opp med tørr munn og dårlig ånde etter en lang natts søvn, og det skjer mer eller mindre med oss alle.  Grunnen til at du får dårlig ånde om morgenen, er at flyten av spytt går naturlig ned om kvelden, noe som gjør munnen tørr og stagnert. Å sove med åpen munn gjør som regel ting verre. Søvn er en av de vanligste årsakene til munntørrhet, men spyttproduksjonen tar seg vanligvis opp igjen like etter at du begynner å spise frokost.


Forhindre munntørrhet

Disse trinnene kan hjelpe deg med å midlertidig lindre munntørrhet og dårlig ånde:

  • Drikk vann ofte i løpet av dagen for å unngå dehydrering, men unngå drikke som inneholder sukker, syrer eller koffein.
  • Tygg tyggegummi for å stimulere spyttproduksjonen. Bare pass på at den er sukkerfri, siden sukker kan bidra til hull og dårlig ånde. Xylitol, et naturlig søtningsmiddel, kan forhindre vekst av bakterier som forårsaker dårlig ånde.
  • Oppretthold gode vaner for tannpuss og bruk av tanntråd, og gå til tannlegen for regelmessige kontroller.
  • Skyll daglig med et munnskyll for å bekjempe ubehagelig ånde.
  • Hvis du røyker, er dette et godt tidspunkt å slutte på. Røyking forårsaker ikke munntørrhet, men det kan gjøre problemet verre. Det samme gjelder for snus, alkohol og kaffe.
  • Prøv en xylitol som inneholder spytterstatning.