• BARN, PUBERTET
    OG DÅRLIG ÅNDE

BARN, PUBERTET OG DÅRLIG ÅNDE


Det er ikke bare voksne som rammes av dårlig ånde – barn og ungdom kan også få det. Årsaken til dårlig ånde hos unge personer er vanligvis oppbygging av plakk som en følge av dårlig munnhygiene. Plakk er en tynn, klar film av bakterier som gjerne utvikler seg mellom tennene og på tungen, der det produseres illeluktende flyktige svovelforbindelser som oppfattes som dårlig ånde.

Enkelte mat- og drikkevarer kan også forårsake dårlig ånde hos barn og ungdom. Barn kan for eksempel utvikle dårlig ånde ved å konsumere mye melk og andre meieriprodukter. Meieriprodukter er viktig for barn i vekst, men et høyt inntak kan føre til en søtsur ånde1. Godteri med sukker, pusting gjennom munnen og betennelse i mandlene kan også bidra til dårlig ånde hos barn.

 

 

Årsaker til dårlig ånde i puberteten

I puberteten går barnets kropp gjennom mange endringer, og noen av dem kan faktisk påvirke ånden. Akkurat som svingninger i hormonnivået ofte forårsaker tannkjøttbetennelse (gingivitt) og dårlig ånde under graviditet, kan de endre miljøet i tenåringens munn og skape grobunn for plakk. Røyking, slanking og sukkerholdige drikker er andre faktorer som kan bidra til dårlig ånde i tenårene. Unge jenter kan også oppleve hovent, blødende og betent tannkjøtt når de får mensen eller begynner å ta p-piller, som i sin tur kan utløse dårlig ånde.


Hvordan forhindre dårlig ånde hos barn og ungdom?

Tenårene kan være vanskelige av mange årsaker, men dårlig ånde trenger ikke å være en av dem. Som forelder kan du bidra til å forhindre dårlig ånde hos barna ved å innføre gode vaner tidlig og hjelpe dem med å opprettholde en god munnhelse gjennom puberteten. Oppfordre barna til å spise sunt, og vurder å redusere inntak av meieriprodukter om nødvendig, dersom barnet har et relativt høyt daglig inntak. Avslutt måltider med litt knasende frukt som kan bidra til å rense bort matrester og begrense inntaket av godteri med sukker. Du må hjelpe barna med å pusse tennene til de kan gjøre det ordentlig selv, vanligvis rundt 7-10 årsalderen. De bør også gå til tannlege/tannpleier for kontroll og profesjonell rengjøring minst én gang i året.

Referanser: