• DÅRLIG ÅNDE

ET VANLIG PROBLEM


Hvis du tror at dårlig ånde kommer fra magen, må du tro om igjen. Den vanligste årsaken til dårlig ånde er i realiteten oppbygging av bakterier i munnen. Dårlig ånde oppstår faktisk i munnhulen nesten ni av ti ganger1. Disse bakteriene finnes mellom tennene, i tannkjøttlommene og i gropene bak på tungen. Når de bryter ned matrester i munnen, frigjør de også såkalte flyktige svovelforbindelser.

Dårlig ånde er ikke farlig, men en illeluktende munn kan være flaut og forårsake pinlige situasjoner i arbeids- og privatlivet. Du kan begynne å føle deg usikker og miste selvtilliten når du åpner munnen i nærheten av andre, for eksempel i forretningsmøter eller på en date. Kanskje du ikke engang vet at du har dårlig ånde, og venner og familie ikke tør å fortelle deg det.

Årsaker til dårlig ånde

Det finnes mange årsaker til dårlig ånde, og bortsett fra svovelforbindelser som dannes i munnen, er andre årsaker til dårlig ånde gingivitt (betennelse i tannkjøttet),periodontitt (tannkjøttsykdom), munntørrhetlavkarbodietter og fasting. I tillegg har så godt som alle dårlig ånde om morgenen, da spyttstrømmen avtar om natten. Dårlig ånde kan også utløses av krydret mat, hvitløk, røyking og alkohol. 


Dårlig ånde fra munnen

Noen av de vanligste årsakene til dårlig ånde som oppstår i munnen er:

  • Dårlig munnhygiene. Mat som blir sittende fast mellom tennene, blir bombardert med bakterier og begynner til slutt å råtne, med mindre den fjernes. For å hindre oppbygging av bakterier må du bruke tanntråd på jevnlig basis, i tillegg til å pusse tennene to ganger om dagen. For en mer langvarig effekt kan du også prøve å skylle med et munnskyll.
  • Gingivitt og periodontitt. Betennelse i tannkjøttet og tannkjøttsykdom forårsakes vanligvis av oppbygging av plakk i munnen, noe som i sin tur kan resultere i dårlig ånde.
  • Munntørrhet. Spytt bidrar til å rense munnen og beskytter den mot illeluktende bakterier. Derfor kan munntørrhet bidra til dårlig ånde. Det er mange årsaker til munntørrhet, inkludert dehydrering, stress, visse sykdommer og medisiner.
  • Tanntrekking. Hvis du trekker en tann, kan det gi dårlig ånde i noen dager mens blodet levrer seg og såret leges. I denne tiden er god munnhygiene enda viktigere enn vanlig. Tannråte og andre infeksjoner i munnen kan ha samme effekt.
  • Stress og hormonelleendringerGraviditetpuberteten og overgangsalderen kan også utløse dårlig ånde.
  • Legemidler. Visse type legemidler kan føre til dårlig ånde, blant annet medisiner mot depresjoner og andre mentale lidelser, blodtrykksmedisin, vanndrivende legemidler, beroligende midler eller sovemedisin.

Dårlig ånde forårsaket av andre faktorer

Noen av de vanligste livsstilsfaktorene som forårsaker dårlig ånde er:

  • Mat og drikke. Luktene fra hvitløk, løk og annen krydret mat går rett til blodet og lungene. Når du puster ut luktene, oppfattes de som dårlig ånde. Kaffe er en annen stor synder når det handler om dårlig ånde.
  • Røyking. Hvis du røyker, har du antakelig dårlig ånde. Den eneste løsningen er da å slutte å røyke.    
  • Alkohol. Folk som drikker for mye alkohol, utvikler vanligvis et problem med dårlig ånde. Dette henger sammen med måten kroppen forbrenner alkoholen på.

Forebygge dårlig ånde

Forebygging av dårlig ånde er enkelt i de fleste tilfeller, og starter med god munnhygiene. Men det er ikke sikkert det er nok å bare pusse tennene. Du bør også bruke tanntråd eller en interdentalbørste for å rengjøre mellom tennene. Hvis du har dårlig ånde, kan du bruke et munnskyll som SB12 i tillegg. SB12 forhindrer dårlig ånde ved å nøytralisere de illeluktende svovelforbindelsene i munnen, i stedet for å bare maskere lukten.  Den inneholder både sinkacetat og klorheksidindiacetat, som er klinisk bevist å forhindre dårlig ånde i 12 timer etter hver bruk1.

Tygg også sukkerfri tyggegummi for å øke spyttproduksjonen. SB12 Boost er en sukkerfri tyggegummi med sink som nøytraliserer dårlig ånde i opptil 3 timer. SB12 Boost inneholder også fluor som styrker tennene. Liker du ikke tyggegummi, kan du prøve SB12 spray, en munnspray som også nøytraliserer dårlig ånde i opptil 3 timer.


Referanser:

1 Thrane et al. Zn and CHX mouthwash effective against VSCs responsible for halitosis for up to 12 hours, Dental Health 2009; 48 (3) 2-6.

Helsebiblioteket

Lommelegen.no

NHI.no

Helsenorge